Land og by

Britta Sørensen var tæt på at dø af lungebetændelse

I 2018 mistede 29 borgere fra Randers Kommune livet til intet mindre end en lungebetændelse.

Britta Sørensen fra Uggelhuse var ved at dø, men overlevede infektionen med nød og næppe. Nu advarer hun andre kronjyder og anbefaler dem at få en vaccine, før det er for sent.

Det er de færreste danskere, der tænker over, at man kan dø af en lungebetændelse, men hvert år rammes 70.000 danskere af lungebetændelse – og det er især folk over 65 år, hvor infektionen kan være dødelig. I Randers Kommune døde 29 danskere af lungebetændelse i 2018, hvoraf 11 var mænd og 18 kvinder. Bakterien, der er skyld i over halvdelelen af alle lungebetændelser, hedder pneumokok.

Britta Sørensen har haft sygdommen helt tæt inde på livet. Hun er 64 år gammel og blev så hårdt ramt af lungebetændelse sidste år, at det endte med en indlæggelse, og det tog hende flere måneder at komme ovenpå. Da hun havde det allerværst vejede hun 45 kilo.
– Set i bakspejlet, så kunne jeg have været død af det. Jeg har da haft en lungebetændelse i mine yngre år, men det kom jeg hurtigt over. Så jeg var slet ikke klar over, at man kunne blive så syg af en lungebetændelse, som jeg blev – forklarer hun.

Advarer nu andre
Nye tal fra Dødsårsagsregistreret viser også, at dødsfald forårsaget af lungebetændelse er stigende. På bare et år antallet af dødsfald forårsaget af lungebetændelse steget med 6,5 fem procent.

Forventningen er, at der kommer endnu flere indlæggelser og dødsfald i fremtiden, fordi den ældre del af befolkningen vokser stødt. Britta Sørensens oplevelse får hende nu til at advare andre, da hun selv ville ønske, at hun havde vidst, at man kunne få en vaccine mod lungebetændelse.

– Mit ønske er, at andre ikke skal gå igennem, hvad jeg har oplevet. Da jeg var syg med lungebetændelse, var der også en i vores lille by, som døde af lungebetændelse. Det fik mig til at indse, at der skal mere fokus på forebyggelse. For når du først er syg, kan det være en rigtig hård omgang, som man kan dø af. Jeg har fået en vaccine mod lungebetændelse nu – og jeg vil opfordre andre på min alder og folk med kroniske sygdomme at prioritere at forebygge, så de gør, hvad de kan for at undgå at blive syge – afslutter Britta Sørensen.

Kommentarer